Gå till innehåll
Eskilstunaortens Ryttarförening
Eskilstunaortens Ryttarförening

Olika funktionärsuppgifter

Nedan har vi listat olika funktionärsuppgifter på tävling

Inför en tävling

Cafeterian

Cafeterian hålls öppen under våra tävlingar, som funktion i cafeterian hjälper du till att ställa i ordning i cafeterian inför tävlingen och under tävlingen är du cafévärd. Under vår och sommarhalvåret brukar vi sälja korv och hamburgare under våra tävlingar. Man behöver vara flera cafévärdar som hjälps åt under tävlingarna. Cafevärden hjälper till att hålla snyggt på på anläggningen såsom läktare, soptunnor och toaletter.

Banbyggnad


Hoppning

Dagen innan första tävlingsdagen
Tillsammans med banbyggare hjälps ett gäng funktionärer till att bygga fram banan till första klassen och iordningställer hinder till framhoppningen. Funktionärer hjälper till att bygga fram bommar, hinderstöd, infångare och annat hindermaterial.

Hindermaterial till framhoppningen
Hit behövs det bäras fram hinderstöd och bommar till ett räcke, en oxer och ett lågt hinder.

Dressyr

Inför en dressyrtävling ska vita dressyrstaket med bokstäver ställas ut. En plats för domaren ska göras i ordning och vid tävling inne i ridhuset ska bokstäverna som sitter på sargen tas ned.

Under tävling

Parkeringsvakter (Dressyr & Hoppning)

Parkeringsvakterna hänvisar våra tävlande och publik på ett så säkert sätt som möjligt till rätt parkeringsplatser beroende på om man kommer med bil, hästtransport eller lastbil. Parkeringsvakterna är de första funktionärerna som de tävlande deltagarna träffar när de kommer till oss. Parkeringsvakterna ska finns på plats ca 1 timme före första start. Som parkeringsvakt hälsar du deltagarna välkomna och delar ut eventuella informationsblad.

Sjukvårdare

Sjukvårdare behövs vid alla tävlingar.
Du som har utbildning som sjuksköterska, undersköterska eller HLR/L-ABC sjukvårdsutbildning passar på denna post.

Infinn dig i god tid den dag du ska vara funktionär på tävling.

Hämta funktionärsväst och walkie-talkie i sekretariatet. Walkie-talkien används för att hålla kontakt med parkering, sekretariatet, framridning, framhoppning och banan

Sekretariatet (Dressyr & Hoppning)

I sekretariatet krävs det att du har datorkunskap, är stresstålig och kan hantera Online program vi använder för att kunna uppdatera startlistor, starttider för respektive klass och om en ryttare vill stryka eller efteranmäla sig i en klass. Ryttarna kommer till sekretariatet och meddelar eventuella ändringar, det är viktigt att vara uppdaterad och ha koll på vilka regler som gäller. Det är också viktigt att du är trevlig och ger ryttarna ett trevligt bemötande även om de krånglar med många ändringar.

På en dressyrtävling kontrollräknar man även ryttarnas protokoll och lägger upp definitiva resultat online i sekretariatet.

Prisutdelare (Dressyr & Hoppning)

På dom flesta av våra tävlingar har vi prisutdelning efter klasserna. Det behövs då någon som går ner på banan, lägger på eventuellt segertäcke samt delar ut rosetter och plaketter. Prisutdelaren får gärna vara lite prydligt klädd när det är större tävlingar då det ser proffsigt ut. Man ska inte vara rädd för hästar i denna roll då man måste kunna och våga lägga på täcken samt hänga rosetten på tränset.

Funktionär vid framhoppningen (Hoppning)

Den som ansvarar för insläpp till framhoppningen håller reda på vilka ekipage som får vara på framhoppningen och att det inte är för många inne samtidigt. Hur många som får vara inne på framhoppningen får du information om innan du startar ditt arbetspass. För att veta vilka ekipage som ska starta i klassen och därmed ska in på framhoppingen behövs en startlista, den hämtas i sekretariatet.

Jobbar man nere på framhoppningen behöver man kunna stå på sig då det är vanligt att en ryttare/medhjälpare kommer och vill förhandla om att gå in tidigare. Det ska vara lika för alla och man måste känna sig trygg med att kunna förklara det och stå på sig.

Inne på framhoppningen (Hoppning)

För den som står som funktionär inne på framhoppningen innebär det till största delen att kratta framför och bakom hindren så att det inte blir stora gropar. De flesta ryttare har medhjälpare med sig som hjälper till med hindren men det kan vara så att ryttarna vill ha hjälp av funktionärerna. Mellan klasserna så kan det hända att man behöver flytta på hindren några meter för att inte alla ska hoppa av och landa på samma ställe hela dagen. Se till att du som funktionär på framhoppningen har överdomarens telefonnummer. Se även till att vara uppdaterad på vilka regöer som gäller för hinder, man får nämligen inte hoppa fram hur högt som helst.

Speaker

Din uppgift som speaker är hälsa alla välkomna till tävlingen, vilka klasser det är för dagen, hur många starter, vem som är domare och vem som är sponsorer.

Du hälsar tävlande ekipgae välkomna in på banan, meddelar den som står på tur att hålla sig beredd, samt löpande meddela resultat. När ekipaget kommer in på banan talar du om vad ryttare och häst heter samt vilken klubb de tävlar för. När ekipaget ridit färdigt säger du; " Vi tackar (ekipagets namn) för den uppvisningen.”

Publicerad: 2022-11-29

Senast uppdaterad: 2022-12-19

Författare: Caroline Lindeberg

SPONSORER OCH SAMVERKANSPARTNERS